Diari de Bitàcola


2 i 3 de juny de 2017

Components: Jordi C
Distància recorreguda: 24MN
Hores navegació: 4h
Recorregut: Palamós - Sa Riera (Begur) -  Palamós
Situació marítima: anada divendres amb garbí, calma a la nit, garbí dissabte i tornada amb tramuntaneta,
Obervacions/albiraments: dissabte unes apnees a Ses Negres per gaudir dels fons marins. 2 meros, alguns corballs i molts espàrids (sards i variades) a desta 


dimecres 17 de maig

La mar en calma

Components: Lluís S, Albert G, Leo R.
Distància recorreguda: 24MN
Hores navegació: 6h
Recorregut:


Situació marítima: mar en calma al matí i una mica arrissada cap al migdia amb entrada de vent de component sud força 1-2. Situació perfecte per detectar qualsevol aleta o silueta que surti fora de l'aigua.
Obervacions/albiraments: avui no hem vist cap cetaci, però hem observat un ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus), cinc mascarells (Morus bassanus) (tres adults i dos joves), i ens hem creuat amb un Marlí (Tetrapturus belone).

dilluns 15 de maig


Balenes i dofins ratllats

Components: Jordi C, Fran A, Jordina, Gemma M.
Distància recorreguda: 18MN
Hores navegació: 5h30min
Recorregut: Port Marina, Formigues (per fora), rec de Begur a unes 4-5MN de la Costa i tornada.
Situació marítima: calma durant tota la sortida. Mar plana i sense vent.
Observacions/albiraments: només sortir del port i a l'alçada de les Illes Formigues hem vist una primera bufada d'un rorqual comú (Balaenoptera physalus), a les 09:40h. Rumb 30º, coordenades: 41º51.8'N, 003º14,2'E, 110 metres de fondària. Seguidament ha tornat a sortir a superfície dues vegades més però cada cop més allunyades, un cop a l'alçada del Far de St. Sebastià i la tercera ja al cap de Begur. 
Al rec de Begur ens ha sorprès un grup nombrós de dofins ratllats (uns 30 individus) amb una cría. Han estat nedant una bona estona al voltant nostre.divendres 14 d'abril de 2017

Sortida de primavera "operació Rorqual"!


Components: Joan B, Albert G, Pili C, Xavier S.
Distància recorreguda: 27 MN
Hores navegació: 6h
Recorregut: 
Situació marítima:entre plana i rissada amb una mica mar de fons de component N a la Cap de Begur. Molt bona visibilitat. Vent gairebé inexistent. Una mica de Garbí al final de la jornada i boira al arribar a Cap Gros.
Observacions/albiraments: durant les primeres hores els protagonistes van ser les aus marines. A destacar: Gavina menuda (Hydrocoloeus minutus) , Gavina capnegra (Larus melanocephalus), Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla), Paràsit cuapuntxegut (Stercorarius parasiticus), Gavots (Ala torda) i Baldriga balear (Puffinus mauretanicus). També ens ha aparegut pel camí un jove de Falcó mostatxut (Falco subbuteo).


I arribant a l'alçada del Far de St. Sebastià observem tres exemplars de Rorqual comú (Balaenoptera physalus). En un primer moment els tres exemplars estan separats, davant del Cap de Begur, dispersos. Al cap d'una estona d'observar-los es retroben i avancen junts direcció E-SE, fins que desapareixen.
dijous 17 de novembre de 2016


1ª sortida de la tardor del 2016!

Components: Lluis i Albert
Distància recorreguda: 17,7 MN
Hores navegació: 4h
Recorregut:

Situació marítima: entre plana i rissada amb mar de fons de component N. Molt bona visibilitat. Vent gairebé inexistent. Una mica de Garbí al final de la jornada.
Observacions/albiraments: no hem detectat la presència de cap cetaci. Només a destacar tres exemplars adults de mascarell (Morus bassanus) i dos joves.